Seperti biasa.. aktiviti hujung minggu adalah untuk mengasah bakat dalam memasak.. hheheheh
Menu Ahad (19June 2011)
---> Ayam Penyet Simple
Ayam direbus sehingga empuk.
p/s : air rebusan ayam jangan di buang . Kalo rajin, boleh guna untuk masak nasi ayam :)
Perap ayam dengan 4 ulas bawang putih, 6 ulas bawang merah, halia, 2 sudu besar ketumbar, sedikit garam, sesudu kunyit dan 1 sudu kecil serbuk jintan putih
p/s : Perap selama 30 minit
Goreng ayam sehingga garing dalam rendaman minyak
Sambal belacan :
Segengam ikan bilis, 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah, belacan, 10 biji cili kering dan 5 biji cili padi
Setelah lumat (boleh guna blender), campur dengan air asam jawa
Tadaaaaaa....................
Selamat menjamu selera :)
Daun tu adalah pucuk bandung.
Sup adalah hasil rebusan ayam tadi. Cuma tambahkan garam secukup rasa dan sup bunjut. :)
p/s : Selamat Hari Bapa 2011.
Abah, i may love a lot of men in the future. Someday, i will get married to someone out there.
But, in the end, let me remind you that no matter what happen, u will always be the best guy for me!
Love you till forever ends :)
Your daughter, izzati ^___^
1 comments:
HAMAGAD! SAMBAL BELACAN! dah la time pantang camtok ngidam benda2 gatal gya.. ish2...
Post a Comment